Monument Valley National Park

Příjezd k Monument Valley po silnici 163, monumenty jsou ještě daleko a jakoby v mlžném oparu... Obr-001
Už se blížíme... Už se blížíme...
Tohle viděl Tom Hanks ve filmu Forrest Gump, když běžel po silnici 163. Tohle viděl Tom Hanks ve filmu Forrest Gump, když běžel po silnici 163.
Nejlepší výhled na monumenty je z parku "Navajo Tribal Park" do kterého vede 4 mílová odbočka z hlavní - silnice 163. Obr-004
A už z od prvních okamžiků po odbočení do parku je jasné, že jsme v té pravé Marlboro country. Obr-005
Jsme zde již navečer okolo 18té hodiny a máme správné světlo - zapadající slunce v zádech. Obr-006
Na obzoru se vynořuje první notoricky známý monument - rukavice. Na obzoru se vynořuje první notoricky známý monument - rukavice.
A už jsme na parkovišti v Navajo tribal parku a před námi se rozprostírá údolí Monumentů. Obr-008
Tak to je ono - ten úžasný pohled na údolí monumentů notoricky známý z každé reklamy na Marlborky... Obr-009
Opuštěním údolí monumentů pokračováním v jízdě po silnici 163 také opouštíme Utah. Obr-010
a vjíždíme do a vjíždíme do
Arizony. Arizony.
Poslední pohled zpět na údolí Monumentů a my pokračujeme směrem ke Grand canyonu. Obr-013

Údolím monumentů jsme jen v rychlosti projeli od národních parků Canyonlands a Arches směrem k národnímu parku Grand Canyon – bylo to cestou… Ale i tak ta podívaná v nás zanechala nesmazatelný dojem.

Již zdálky při jízdě po silnici 163 se začaly objevovat tmavé siluety pískovcových monumentů… Přitom si nešlo nevzpomenout na běžícího Toma Hankse z běhací scény z filmu Forrest Gump, který tudy běžel.

K vlastnímu Údolí monumentů, resp. k těm nejznámějším výhledům na nejznámější monumenty – rukavice je třeba odbočit ze silnice 163 a jet několik kilometrů. Vlastní Údolí monumentů se rozkládá na území Navahů a i když nemá status národního parku, tak se zde vybírá vstupné.

My jsme sem přijeli již v pozdním odpoledni a díky tomu jsme měli při pohledech na monumety – rukavice známé z reklamy na Marlboro Country, slunce v zádech a víceméně ideální světlo, což sice bylo neplánované, ale někomu by se tato informace mohla hodit.

Hned za odbočkou ze silnice 163 k Údolí monumentů jsou hranice států Utah a Arizona. Což se vlastně pozná jen z oprýskané cedule…