Hora Pico

Nicméně autem lze vyjet až do cca 1200 m. Krásný výhled na moře a protější ostrov Faial. Obr-002
Je zde zároveň hranice národního parku a chata s nonstop provozem. Rangeři hlídají aby se každý návštěvník zapsal do knihy a když dorazí zpět aby se také odepsal. Mají tak dost dobrou kontrolu jestli tam nahoře někdo nezůstal - např. zraněný. Obr-003
Je to necelých 1200 m výškových na relativně krátké vzdálenosti. Takže je to pěkný "krpál". Obr-004
Už jen pár metrů na hranu kráteru a je vidět vrcholový kužel. Už jen pár metrů na hranu kráteru a je vidět vrcholový kužel.
Hrana kráteru Hrana kráteru
Vrcholvý kužel - necelých 100 m výškových. Vrcholvý kužel - necelých 100 m výškových.
Kráter z vrcholu. Kráter z vrcholu.
Vrcholové foto. Vrcholové foto.
Tomáš a Karel. Tomáš a Karel.
Cestou dolů, kráter využitý coby ohrada pro kozy. Cestou dolů, kráter využitý coby ohrada pro kozy.
Detail kráterohrady. Detail kráterohrady.

eden den vorvani prostě zmizeli, tak jsme jejich hledání vzdali a krátce po poledni jsme se vydali na výlet na horu Pico. Tato sopka je zároveň nejvyšší hora Portugalska a měří 2351 m.

Vyráží se z výšky 1200 m a na krátké vzdálenosti se nastoupá necelých 1200 výškových metrů – pořád hodně do kopce a závěrečných 100 výškových metrů se šplhá víceméně po čtyřech.

Zajímavé je, že ti co na ostrově mají na starosti turistický ruch, mají zřejmě zkušenosti s různými typy turistů, takže na stezku na Pico, je potřeba projít chatou, kde je restaurace, toalety a tak, ale hlavně stanoviště rangerů, kteří si hlídají to, aby každý kdo jde na kopec se napsal do knihy s časem odchodu a když přijde zpátky musí se odepsat s časem návratu. Takže takhle mají rangeři skvělý přehled o lidech nahoře a mohou začít včas řešit problémy – zranění…

Těch 1200m na vrchol a zpátky jsme šli cca 5 hodin a další den nás všechny dost bolely nohy.