Ga Pa

Pohled z feráty na Garmisch-Partenkirchen Pohled z feráty na Garmisch-Partenkirchen
Pohled na ferátu směrem k vrcholu. Jsme zhruba v polovině cesty. Pohled na ferátu směrem k vrcholu. Jsme zhruba v polovině cesty.
Nezbytné foto vrcholového kříže - Alpspitze - 2628 m. Nezbytné foto vrcholového kříže - Alpspitze - 2628 m.
Takhle ochočené havrany jsme ještě nezažili... Takhle ochočené havrany jsme ještě nezažili...
Pohled z vrcholku Alpspitze směrem k horní stanici lanovky Alpspitzbahn. Pohled z vrcholku Alpspitze směrem k horní stanici lanovky Alpspitzbahn.
A ještě jednou i s GaPa. A ještě jednou i s GaPa.
Pohled z vrcholku Alpspitze směrem k Zugspitze - vrchol vpravo. Po hřebeni vede známá feráta "Jubileumsweg Zugspitze-Alpspitze". Ta je ale docela těžká - hlavně proto, že je hodně dlouhá - tak 12 hodin. Obr-007
Vyhlídková platforma Alpspix na horní stanici lanovky Alpspitzbahn. Vyhlídková platforma Alpspix na horní stanici lanovky Alpspitzbahn.
A výhled z ní. A výhled z ní.
Bez komentáře. Bez  komentáře.
Skokanský můstek v GaPa Skokanský můstek v GaPa
Lanovka na Zugspitze z německé strany. Vede tam ještě jedna z rakouské strany. Obr-013
Pohled na vrchol Zugspitze. V pozadí hřeben po kterém vede feráta Jubileumsweg na Alpspitz. Obr-014
Z objektu horní stanice lanovky tam vede asi 20m dlouhá zajištěná cesta. Ferátový set potřeba není, ale v polobotkách to také není úplně ono. Obr-015
Ježaté panorama... Ježaté panorama...
Pohled z německé strany na rakouskou vrcholovou stanici na Zugspitze. Pohled z německé strany na rakouskou vrcholovou stanici na Zugspitze.
Pohled z rakouské strany na německou - objekt je zjevně výrazně starší. Pohled z rakouské strany na německou - objekt je zjevně výrazně starší.
Pohled na náhorní plošinu s lyžařským areálem pod vrcholkem Zugspitze. Pohled na náhorní plošinu s lyžařským areálem pod vrcholkem Zugspitze.
Ještě jednou vrcholový hřeben vedoucí na Alpspitze. Ještě jednou vrcholový hřeben vedoucí na Alpspitze.
Pohled z vrcholku na jezero Eibsee. Pohled z vrcholku na jezero Eibsee.
Cestou domů jsme se stavili prohlédnout si zámeček Linderhof. Cestou domů jsme se stavili prohlédnout si zámeček Linderhof.
Zámeček sloužil jako letní sídlo Ludvíka II. Je umístěn v malebném prostředí v nadmořské výšce cca 1000 m, takže i v parném létě zde je příjemně. Obr-023
Fontána stříká každou půlhodinu do výšky cca 25m. Fontána stříká každou půlhodinu do výšky cca 25m.

Koncem září, o víkendu prodlouženém díky státnímu svátku a při předpovědi dnů plných slunce jsme vyrazili na výlet do Garmisch Partenkirchenu, který jsme spojili s ferátou Alpspitz , na stejnojmenný vrchol ve výšce 2628 m.
Feráta to byla jednoduchá – spíše šlo o takovou kondiční procházku. Mít na sobě ferátový set sice nevadí, ale za hezkého počasí to nijak zvlášť nutné není.

Další den jsme pak pak vyrazili už jen výletnickými a nikoliv ferátovými ambicemi na Zugspitze 2962 m. Podle výše cen v odkazu je zjevné, že je to velmi atraktivní turistický cíl. I když proti lanovce na Matternhorn je to v podstatě jěště laciné.

Z vrcholu Zugspitze vede hřebenová feráta na vrchol Alpspitzu, která jejíž popis a parametry následují v odkazu. Jmenuje se Jubileumsweg nebo také Jubileumsgrat. Feráte to je výrazně těžší než Alpspitz, ale technicky to není nic velmi obtížného. Co z této feráty činí náročnou trofej je její délka. Takže někdy příště.

Když jsme lanovkou z Zugspitze sjeli dolů, Vyrazili jsme směrem k domovu a cestou jsme se zastavili podívat na malebný letní zámek Linderhof .