Plavba

Maják na Fastnet Rock Maják na Fastnet Rock
Prokop a Jarda u Fastnet Rock Prokop a Jarda u Fastnet Rock
Skála, která se jmenuje The Bull. Skála, která se jmenuje The Bull.
Míjíme skalisko jménem Little Skellig. vše na jižním cípu Irska. Míjíme skalisko jménem Little Skellig. vše na jižním cípu Irska.
P/říjezd do marín v Bangoru. Městečku na kraji hlubokého zálivu na jehož konci je hlavní město sevrního Irska - Belfast. Obr-005
Vjezd do maríny v Bangoru. Vjezd do maríny v Bangoru.
Naše loď - Hanse 400. Naše loď - Hanse 400.
Předjíždíme loď Inishleigh (Oceánis 43) z naší skupiny. Oni sice budou tvrdit, že předjížděli oni nás, ale nevěřte jim... :-) Obr-008
Míla za kormidlem. Míla za kormidlem.
Jarda je za kormidlem vysloveně spokojený... Jarda je za kormidlem vysloveně spokojený...
Prokop bedlivě sleduje vjezd do přístavu ve městě Douglas - hlavním městě ostrova Man. Obr-011
Jsme vyvázaní v přístavu Douglas. - Třetí loď z naší skupiny odjela na noc. Obr-012
Pohled na přístav Douglas. Pohled na přístav Douglas.
Pózování před objektivem v zátoce před marínou v Kinsale. Pózování před objektivem v zátoce před marínou v Kinsale.
Odjezd lodi Inishleigh na závěrečný úsek z Kinsale do Baltimoru. My už jsme nikam nemuseli, náš domovský přístav byl Kinsale. Obr-015
Prokop se chtěl nechat vytáhnout na stožár, ale po 1 metru to vzdal - měl uvazek nasazený tak nějak obráceně... Obr-016

Po analýze větrné situace, která byla vyhodnocena tak, že by několik dní měl foukat silný jihozápadní vítr jsme vyrazili z domovské maríny jižním směrem.

 

1. etapa – odpolední vedla z Kinsale do zátoky Glandore poblíž stejnojmenné vesničky. Vypluli jsme okolo 4té hodiny odpolední a po necelých 6ti hodinách zakotvili, resp. se vyvázali na bójce. Upuli jsme 34 nm.

 

2. etapa – ráno, lehce po 7mé hodině ranní jsme vypluli na další plavbu k jížnímu cípu Irska, který je korunován nejznámějším majákem světa – Fastnet ! Ten jsme míjeli před polednem. Během dne vítr ještě zesílil až k 8mi Bft a vlny dosahovali 5ti metrů – zkrátka ideální podmíny na yachting – pro otrlé… Ale plavba fakt odsejpala. Ráno 3tího dne plavby jsme po ulutých 460 nm. zakotvili v maríně v městečku Bangor – v městečku na začátku zálivu, na jehož konci se nachází hlavní město severního Irska – Belfast.

 

3. etapa – po 2 nocích v maríně, kdy jsme se vzpamatovávali z „pohodové“ plavby a věnovali se poznávání krás severního Irska jsme ráno okolo 7 hodiny ranní vyrazili k ostrovu Man . Do hlavního města ostrova Man – „Douglas„, které se nalézá zhruba uprostřed ostrova na východním pobřeží jsme dorazili před 8mou hodinou večer a ještě jsme chvíli čekali, než nám otevřou most do přístavu… Ten den jsme upluli 73 nm.

 

4. etapa – po klidné noci bez služeb, kormidlování, náklonu a houpání jsme další den strávili průzkumemostrova a jízdou po najznámějším motorkářském okruhu světa -pravda – jen autem. V přístavu jsme se vyspali ještě další noc a ráno za přílivu – opět lehce po 8mé hodině ráno jsme kopli do vrtule a po nepřetřžité plavbě 2 dny 2 noci jsme v 7 ráno zakotvili v domovském přístavu – Kinsale.  V této etapě jsme upluli 264 nm.

 

Obepluli jsme celé Irsko kolem dokolečka a celkem upluli 831 nm. Měli jsme opravdu dobrý vítr a navíc nám docela vycházely časově vstříct proudy…