USA západ

Cheescake Factory - restaurace v Salt Lake City - mňam Cheescake Factory - restaurace v Salt Lake City - mňam
Mesa Verde - v národním parku Canyonlands - známe z Windows 7... Mesa Verde - v národním parku Canyonlands - známe z Windows 7...
Canyonlands v zimě. Canyonlands v zimě.
Pohled na záhyb řeky Colorado - z místa zváném Dead Horse Point. Pohled na záhyb řeky Colorado - z místa zváném Dead Horse Point.
V Aspenu chumelí a jěště prý 2 dny bude. Během noci napadlo asi 50 cm sněhu. Obr-005
Máme v obýváku krb. Tak jsme si zatopili. Máme v obýváku krb. Tak jsme si zatopili.
Příborový lustr - kavárna ve Snowmass. Příborový lustr - kavárna ve Snowmass.
V skiareálu "Aspen Mountain" V skiareálu
Pod nám Aspen - do skiareálu "Aspen Mountain" se nastupuje v centru města - z místního Václaváku - "Gondola Plaza". Obr-009
Aspen Mountain je relativně malý skiresort - toto je téměř celkový pohled. Obr-010
Černá čárka na obzoru je letiště Aspen. Boeingy tam nepřistanou, ale pravidelné linky sem sem s menšími letadly létají. Obr-011
Pohled z terasy našeho apartmánu směrem k lyžařskému areálu Snowmass. Pohled z terasy našeho apartmánu směrem k lyžařskému areálu Snowmass.
Pohled na náš apartmán - ten horní vlevo. Pohled na náš apartmán - ten horní vlevo.
Termální bazén v Glenwood Springs- Termální bazén v Glenwood Springs-
Celkový pohled na termální bazény - ten pravý bazén je prý největší na světě... Obr-015
Bear Lake. Bear Lake.
Na cestě k Bear Lake - medvědímu jezeru. Na sněžných skútrech. Na cestě k Bear Lake - medvědímu jezeru. Na sněžných skútrech.

I letos jsme byli navštívit našeho synovce žijicího a pracujícího v Logan v Utahu.

Přiletěli jsme do Salt Lake City s Air France (Delta) přes Paříž. V Salt Lake City jsme si pronajali auto a vyrazili do hlavního cíle naší cesty a to Aspenu v Coloradu.

Cestou jsme odbočili na krátkou zajížďku pro pár výhledů v národním parku Canyonlands.

Asi není třeba zdůrazňovat, že v zimě se jezdí do Aspenu lyžovat. Toto lyžařské středisko, respektive střediska v okolí jsou významná zejména tím, že jsou hodně vysoko položená a jsou bohatá na vysoké srážky – díky tomu tedy v zimním období výhradně sněhové.

A opravdu – když jsme už blížili k Aspenu a odbočili z dálnice ve městě Glenwood Springs, tak pršelo… Trochu jsme propadali malomyslnosti. Nicméně následujících 50 km jsme už jen stoupali a déšť se pomalu měnil ve sněžení. Ubytovaní jsme byli v městečku Snowmass Village, jen pár kilometrů od Aspenu. A obě městečka jsou v nadmořské výšce 2400 m! Od našeho příjezdu sněžilo prakticky nepřetržitě následující 3 dny, během nichž napadlo skoro 1,5 m sněhu.
Lyžování v prašanu jsme si užili opravdu dosytosti. Jen to chtělo být na lanovce mezi prvníma, abychom si užili první stopu…
Pro úplnost uvádím, že horní stanice některých lanovek dosahují až do 3.800 m! To je fakt hodně.

Po dostatečném vylyžování ve střediscích v okolí Aspenu jsme se přesunuli za synovcem do Logan v Utahu a zde jsme ještě navíc si stihli zapůjčit na projížďku okolo Bear Lake sněžné skůtry. Mě netrvalo dlouho a uvěznil jsem se i se skůtrem v potoce. Nicméně s pomocí okolojedoucího páru rovněž na skůtrech se mi asi po hodině povedlo dostat se ven… Pak už jsem si dával pozor.